Krydda din egen snaps

Imponera på dina sommargäster med egenkryddad snaps komponerade av Altias kryddmästare Jonas Odland. Ett lätt och välsmakande sätt att imponera på sommarens gäster.
 

Dill och citron (Till sill, fisk och skaldjur)


350 ml Brännvin Special eller Skåne akvavit
3-4 dillkvistar
1 citron
1 tsk flytande honung

Häll över brännvinet i ett annat kärl. Skala citronen i en "spiral" så att bara den gula delen av skalet kommer med. Stoppa ned citronskal och dillkvistar i brännvinsbuteljen och häll i honungen. Fyll på med brännvin och skaka om. Låt stå mörkt ett par timmar eller över natten. Servera med kryddorna kvar i buteljen. Detta brännvin är godast färskt. Vill du spara det lite längre så sila snapsen genom ett fuktat kaffefilter och ta bort kryddorna. Förvara sedan mörkt och svalt.

 

Rosmarin, timjan och lime (Till grillat, sallad och rätter med tomat, örter och vitlök)


350ml Brännvin Special
1-2 kvistar rosmarin
2-3 kvistar timjan
1 lime
1 tsk flytande honung
 
Häll över brännvinet i ett annat kärl. Skala limefrukten i en "spiral" eller skär i strimlor så att bara den gröna delen av skalet kommer med. Stoppa ned limeskal och örter i brännvinsbuteljen och häll i honungen. Fyll på med brännvin och skaka om. Låt stå mörkt ett par timmar eller över natten. Servera med kryddorna kvar i buteljen. Detta brännvin är godast färskt. Vill du spara det lite längre så sila snapsen genom ett fuktat kaffefilter och ta bort kryddorna. Förvara sedan mörkt och svalt.

Rabarber och vanilj (Till dessert, drink och som avec)


350ml Brännvin Special
2 stjälkar rabarber
1 vaniljstång
1 msk flytande honung

 
Häll över brännvinet i ett annat kärl. Dela rabarbern på längden och skär i lagom långa bitar. Dela vaniljstången. Stoppa ned rabarber och vaniljstång i brännvinsbuteljen och häll i honungen. Fyll på med brännvin och skaka om. Låt stå mörkt över natten eller några dagar. Smaka av och tillsätt mer honung om det är för syrligt. Servera gärna med kryddorna kvar i buteljen. Detta brännvin kan även lagras, i så fall ska du sila snapsen genom ett fuktat kaffefilter och ta bort kryddorna. Lagra sedan mörkt och sval